Eigenschappen

 • 23 woonstudio’s
 • Bosrijke omgeving
 • 15 min. van het centrum
 • Internetcafé
 • Kookclub
 • Fitnesszaal
 • Kleine huisdieren toegestaan
 • Volledig gelijkvloers

"Mijn eigen woonruimte, dat is belangrijk voor mij. Hier kan ik mezelf zijn."

 

Locatie De Keijenberg

Locatie De Keijenberg ligt middenin het prachtige natuurgebied het Renkums Beekdal. Op deze locatie bieden wij 23 zelfstandige woonstudio’s aan, aan mensen uit de doelgroep ‘algemene psychiatrie’. Wij vinden het erg belangrijk dat mensen hun eigen sfeer creëren in hun studio. Binnen De Keijenberg is alles gelijkvloers; dus geschikt voor mensen die rolstoelafhankelijk of moeilijk ter been zijn.

Herstel ondersteunende dienstverlening

De begeleiding van de  Keijenberg richt zich voornamelijk op  herstel en participatie. Er wordt gebruik gemaakt van het Woonportfolio, een verzameling van methodieken en instrumenten voor begeleiders en bewoners om het herstelproces optimaal te ondersteunen.. De begeleiding is individueel. Samen met de Persoonlijk Begeleider en woonbegeleider bepaalt de bewoner de ondersteuning.

Participatie

De participatieladder is één van de belangrijke onderleggers in onze dienstverlening. Met behulp van methodische instrumenten proberen we samen met de bewoner de volgende trede van de ladder te bereiken. We maken daarbij onder andere gebruik van ‘de Kiepen van Beels’ Dit is een initiatief vanuit medewerkers en bewoners van de Keijenberg en fungeert als  platform voor maatschappelijke participatie. Mocht het volgen van dagbesteding extern nog een te grote stap zijn, dan is er de mogelijkheid om op “De Kiepen van Beels” te beginnen. Hier hebben mensen de mogelijkheid om de geiten en kippen te verzorgen, te werken in de moestuin, de groenvoorziening van landgoed De Keijenberg te onderhouden of zich bezig te houden met houtbewerking in de werkplaats. Ook richt de Kiepen van Beels zich op sociale activiteiten, zowel op het terrein als binnen de gemeente. Hierbij valt te denken aan Creatieve activiteiten, sport en beweging, etc.

Samen

Bewonersparticipatie is een groot goed op de Keijenberg. De bewoners en medewerkers geven samen vorm aan de dienstverlening en woonomgeving. De mening van de bewoner is daarbij leidend. Dit doen we door in verschillende werkgroepen belangrijke thema’s te bespreken en vorm te geven. Tevens houden de bewoners met regelmaat een vergadering waarbij de medewerkers ondersteunend kunnen zijn. Een zelfstandige eigen veilige plek waar mensen zelf keuzes maken en zeggenschap hebben. Een plek waar vanuit mensen op een persoonlijk wijze aan het eigen herstelproces kunnen werken.

Dagbesteding

Samen met de bewoner gaan we op zoek naar een zinvolle en passende invulling van de dag. Mocht het volgen van dagbesteding extern in eerste instantie nog een te grote stap zijn, dan is er de mogelijkheid om op ons eigen dagbestedingproject “De Kiepen van Beels” te beginnen. Hier hebben mensen de mogelijkheid om de geiten en kippen te verzorgen, te werken in de moestuin, de groenvoorziening van landgoed De Keijenberg te onderhouden of zich bezig te houden met houtbewerking in de werkplaats. Ook voor de creatieve mensen is er twee keer per week “Crea-Bea” waar bijv. wordt getekend, geschilderd, gemozaïekt of sieraden worden gemaakt.

Doelgroep

De doelgroep op locatie De Keijenberg is “algemene psychiatrie” en ASS. De Keijenberg is alcohol- en drugsvrij. Wat dit precies inhoudt lees je in onze algemene huisregels. Afhankelijkheid van middelen is een contra-indicatie. Tussen 7 uur ’s ochtends en 22 uur ’s avonds is er woonondersteuning op de locatie aanwezig. Gedurende de nacht is er een zogenaamde ‘Wakkere Wacht’ op de locatie.

Op de Keijenberg bieden we kleinschalig en gericht individuele ondersteuning aan drie specifieke doelgroepen:

 1. Mensen met een langdurige hulpvraag voor Bescherm Wonen, Ernstige Psychiatrische Aandoening (EPA). Tevens richten we ons binnen deze doelgroep op ouderen psychiatrie. Kenmerken: Dag invulling, voeding en beweging, sociale contacten, verzorging. (11 plekken)
 2. Mensen met een tijdelijke hulpvraag voor Beschermd Wonen, algemene psychiatrie. Kenmerken: gericht op zelfstandig wonen, participatie, externe activiteiten. (6 plekken)
 3. Mensen met een stoornis in het autisme spectrum, ASS. Kenmerken: Dagstructuur, beweging, voeding. (6 plekken)

Iedere doelgroep heeft zijn eigen ingang, woonkamer en andere faciliteiten. Op de groep werken vaste medewerkers met passende en gerichte expertise. We bieden 24-uurs ondersteuning, in de praktijk betekent dit dat er, buiten de dagelijkse begeleiding, tussen 22.00 en 7.00 uur een slaapwacht aanwezig is.

In de ondersteuning aan de verschillende doelgroepen werken we nauw samen met onze ketenpartners zoals het Wijkteam Arnhem, Leo Kannerhuis en Pro Persona.

De locatie

De Keijenberg telt 23 zelfstandige woonstudio’s, allen voorzien van een kitchenette, douche en toilet. Ook is er in iedere studio een internet- en tv aansluiting aanwezig.
De studio oppervlakte varieert van 20m2 tot 30m2.

We vinden het erg belangrijk dat mensen hun eigen sfeer creëren in hun studio. Een zelfstandige eigen veilige plek waar mensen zelf keuzes maken en zeggenschap hebben. Een plek waar vanuit mensen op een persoonlijk wijze aan het eigen herstelproces kunnen werken.

Er is een algemene ruimte met grote keuken waar gezamenlijk wordt gekookt en gegeten. Ook kunnen bewoners hier koffie drinken of televisie kijken. Er is een eenvoudige fitnessruimte. Regelmatig wordt er een creatieve of sportieve activiteit georganiseerd waar men desgewenst aan kan deelnemen. Verder is er genoeg te doen op ons eigen dagbestedingproject “De Kiepen van Beels”.  Tot slot staat er een biljart, tafeltennistafel en tafelvoetbalspel tot ieders beschikking. Binnen De Keijenberg is alles gelijkvloers; dus geschikt voor mensen die rolstoelafhankelijk of moeilijk ter been zijn.

Klik hier om foto's van de locatie te bekijken!

Sfeer en specifieke kenmerken

Op De Keijenberg is een gezonde leefstijl erg belangrijk. Op het gebied van voeding en beweging bieden we individuele ondersteuning gericht op de persoonlijke behoefte. Contactmomenten met bewoners vinden in de lente/zomermaanden veelal buiten plaats, bijvoorbeeld tijdens een wandeling.

Onder gezonde leefstijl valt ook het fitnessproject. De Keijenberg heeft een fitnessgroep waarbij bewoners op locatie kunnen fitnessen. Doel is om op termijn naar de sportschool te gaan. Een keer in de week worden er yoga lessen gegeven en in de zomermaanden wordt er veel gewandeld. Tot slot wordt er bij goed weer wekelijks een sport & spel activiteit georganiseerd op het terrein van De Keijenberg.

Omgeving

De Keijenberg ligt aan een weg door een bosrijk gebied. Vanuit de locatie loop je direct het beschermde natuurgebied Het Renkums Beekdal in. Toch ligt deze locatie op slechts tien minuten lopen van het centrum van Renkum. In het centrum is een bank, een supermarkt, verse bakker en tal van andere winkels.

Partners in zorg

Er wordt op De Keijenberg samen gewerkt met onder andere ProPersona, IrisZorg en Zorgboerderij De Hoge Born in Wageningen. In de nabije omgeving zijn er verschillende dagbestedingmogelijkheden zoals bij Artha, Prisma, Orion, Solidez en Kunstportaal.

Beschikking

Om op de Keijenberg te kunnen wonen heb je een passende beschikking vanuit de centrumgemeente Arnhem nodig. Als je wilt weten of je hiervoor in aanmerking komt dan neem je contact op met het wijkteam binnen jouw eigen regio. Ook als je al een geldige beschikking hebt buiten de regio Arnhem.

Meer weten?

Wil je meer weten over locatie De Keijenberg dan kun je contact opnemen met de teamleider Hanne Derickx  T: 06 - 22 86 49 56. Voor informatie over een van onze andere locaties, neem dan contact op met onze Centrale Diensten, afdeling Zorgbemiddeling, op tel.  (0317) 398 800. Wij helpen je graag verder! 

Aanmelden?

Als jij je wil aanmelden voor locatie De Keijenberg, dan is het belangrijk om onderstaande stappen te volgen. Het hele proces van aanmelding tot afgifte beschikking kan 8 weken duren.

 • Voor inwoners uit Arnhem geldt: aanvraag beschikking maatwerkvoorziening bij het betreffende wijkteam, via https://www.wijkteamsarnhem.nl/beschermd-wonen/
 • Woon je in een van de regio gemeentes, dan moet je eerst een aanmelding doen bij je eigen WMO loket.
 • Ondanks de landelijke toegang tot Beschermd wonen, kan de gemeente terug verwijzen naar de gemeente van herkomst om te onderzoeken of daar een passende plek geboden kan worden.
 • Wanneer het wijkteam een beschikking afgeeft, wordt Woonzorgnet hiervan op de hoogte gesteld.
 • Woonzorgnet stuurt je een aanmeldpakket toe.
 • Woonzorgnet beoordeelt de aanmelding op geschiktheid en de mogelijkheid tot plaatsing. 
 • Bij verwachte geschiktheid word je uitgenodigd voor een intakegesprek.
 • Ook kun je je aanmelden of een indicatie aanvragen bij de Gemeente Arnhem. T 0900 - 1809 of E beschermdwonen@wijkteamarnhem.nl

Eigenschappen

 • 23 woonstudio’s
 • Bosrijke omgeving
 • 15 min. van het centrum
 • Internetcafé
 • Kookclub
 • Fitnesszaal
 • Kleine huisdieren toegestaan
 • Volledig gelijkvloers
Download brochure