Woonzorgnet slaat brug met Oekraïne
Kennis delen en succesformules laten uitwaaieren. Met dat doel ontving Woonzorgnet, locatie Silvolde, onlangs een delegatie van zorgprofessionals uit Oekraïne. Iedereen was na afloop erg enthousiast.
Zorgprofessionals, therapeuten, een psychiater en een teamhoofd. Tien Oekraïners waren in mei een week op werkbezoek in Nederland. Ook namen ze een kijkje voor en achter de schermen van Woonzorgnet, locatie Silvolde. De gasten werden verwelkomd door operationeel directeur Hanne Derickx. Hij gaf tekst en uitleg over de organisatie. Aansluitend werd het gezelschap rondgeleid door trajectbegeleider Lynn Gerritsen en coördinator dagbesteding Dennis Jansen. Een dagvullend programma.
“In Silvolde bieden we vrijwel ons complete zorgaanbod”, zegt Dennis. “Beschermd wonen, 24-uurszorg, ambulante hulp... Volop zorgvarianten om te laten zien. Zo is De Heuve een woonboerderij in het buitengebied. Mét dagbesteding: een moestuin en houtwerkplaats. Elders in het dorp zit locatie De Lichtenberg met twaalf mooie appartementen waarin mensen zelfstandig wonen met ondersteuning vanuit Woonzorgnet. Op de begane grond van De Lichtenberg is de ‘Werk aan de winkel’ gevestigd, een plek waar ervaringsdeskundigen en andere professionals laagdrempelig benaderbaar zijn voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. En waar activiteiten worden aangeboden, zoals een buurtrestaurant.”
De Oekraïense gasten waren onder de indruk, constateerde Dennis. “Logisch. Deze mensen werken in Lviv in een groot psychiatrisch ziekenhuis. Negenhonderd cliënten met de meest uiteenlopende psychiatrische problematiek en lichamelijke beperkingen. Zorg op maat krijgen de mensen nauwelijks. Maar lukt het niet om binnen een bepaalde tijd te herstellen, dan worden ze overgeplaatst naar een soort internaat. Daar verblijven ze dan de rest van hun leven. Er valt dus nog veel te winnen.” De zorg in Oekraïne is door de staat geregeld, vult Dennis aan. “Geen initiatief zoals wij dat kennen. Onze gasten zagen hoe wij hier zorg verlenen vanuit dromen en mogelijkheden. Mensen in hun kracht zetten. Een fijne woonplek creëren met ruimte voor speciale wensen en persoonlijke groei.”
'Met passende dagbesteding en een beetje hulp bloeien mensen op'
Meer dan in Nederland kampt de psychiatrie in Oekraïne met een stigma. “Men denkt dat cliënten weinig tot geen vermogen hebben”, zegt Dennis. “Het tegendeel is waar. Met passende dagbesteding en een beetje hulp bloeien mensen op.”
Hij legt uit: “Geen kleurplaat neerleggen ‘om het tekenen’, liever iets maken dat echt een bestemming krijgt: vogelhuisjes, bijenhotels, buitenkeukens. Iedereen kan een bijdrage leveren: zagen, schilderen, vervoeren, verkopen. Je doet het samen. Met voldoening als eindresultaat. En van de opbrengst kunnen we kerstpakketjes samenstellen of een keer uit eten. Nóg een beloning dus! Prachtig toch?”
Dat de bezoekers geïnspireerd huiswaarts keerden, blijkt wel uit een mail die Woonzorgnet onlangs ontving van Rob Keukens, werkzaam voor de Federation Global Initiative on Psychiatry (FGIP). Deze organisatie zorgde voor het eerste contact tussen beide zorgorganisaties. Keukens: “Begin juni bezocht ik Lviv. Ze zijn daar bezig met de aanleg van een moestuin en een kas. Geïnspireerd door het bezoek aan Silvolde!”
Keukens stuurde ook foto’s van een bijzonder cadeau, geschonken door kunstenaar Jos Welkamp, een bewoner op locatie De Heuve. Hij leefde niet lang geleden in Oekraïne en is erg betrokken bij de oorlog. De Oekraïners zagen in zijn tuin in Silvolde een bordje staan: Zelenski Park. Jos deed zijn verhaal en schonk een schilderij. Het kunstwerk hangt nu in Lviv in de creatieve ruimte.
Ook vanuit Woonzorgnet louter positieve geluiden over het bezoek. Hanne Derickx: “Zeer geslaagd! We bekijken hoe we een verdere samenwerking kunnen opbouwen, om onze kennis te delen.”